ESPANAINF.COM

Santa Maria de Les Franqueses (Monestir Cistercenc), Lleida

Direccion Poligono II, Parcela 391, Balaguer, Lleida
Telefono +34 973 44 52 00
Sitio web invarquit.cultura.gencat.cat/card/16
Categories Monasterio, Iglesia, Atracción turística
Clasificacion 4.4 10 opiniones
Santa Maria de les Franqueses
Ramas mas cercanas
Convent de Sant Salvador — Diseminado Diseminats, 29, Horta de Sant Joan, Tarragona
Empresas similares cercanas
Monestir de Montserrat — Montserrat, Barcelona
Sant Pere de Casserres — Carretera, BV-5213, Les Masies de Roda
Ermita de Santa Cecília — BP-1103, 5, Marganell, Barcelona
Restaurant La Mola — Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, s/n, Monastir, Barcelona

Santa Maria de Les Franqueses (Monestir Cistercenc) opiniones

10
Ordenar por: fecha El mejor valorado calificacion mas baja mas util
Domingo
12 Septiembre de 2023 7:26

Monasterio que se comenzó a construir por orden de la condesa de foix en el año 1186, donde vivieron bajo la tutela del condado de urgell una importante comunidad de monjas hasta el siglo XV.momento que pasa bajo custodia del obispo de poblet y en 1700 vendida a noble Francisco de portalá. Donde con el tiempo fue abandonado hasta que a finales del siglo XX pasó a manos de las autoridades y esta ahora en un estado bastante bueno por los años que tiene.actualmente solo lo abren al público en algunas fechas concretas.
Historia viva de balaguer
Reseña escrita en septiembre del año 2023

LLUIS
24 Mayo de 2023 21:17

Es tracta d'un monestir femení de l'orde del Cister, fundat el 1186 per la comtessa Dolça d'Urgell, vídua d'Ermengol VII. La vida del monestir es caracteritzà, en els anys posteriors a la fundació, per un augment constant de les seves propietats. L'església fou bastida entre finals del segle XII i principis del XIII.

Amb tot, les obres avançaren lentament, com ho proven les diferents obertures i motlluracio ns, que marquen el pas del segon quart del segle XIII (com la rosassa del braç esquerre del creuer) al, probablement, primer quart del segle XIV (la porta dels peus de la nau i la finestra gòtica que hi ha damunt seu). En tot cas, tot i tractar-se d'un monestir cistercenc, la seva arquitectura respon plenament a exemples romànics pròxims com el de Sant Ruf de Lleida.

Després de la mort de la comtessa fundadora, vers el 1210, la vida del cenobi s'esllanguí. El 1219 empenyorà totes les seves propietats, inclòs l'edifici, que el 1350 se'ns diu que es trobava en estat ruïnós. El 1474 el Papa Sixt IV expedí una butlla que extingia el monestir de les Franqueses i l'incorporava al de Poblet. Les monges que hi restaven s'uniren a les de Vallverd (Tragó de Noguera), mentre que l'abat de Poblet disposà que alguns dels seus monjos passessin a residir a les Franqueses a fi d'establir-hi un priorat. A partir d'aquell moment les notícies dibuixen una davallada en la vida monàstica.

El 1637 té lloc la venda de tots els molins que el cenobi posseïa a la ciutat de Balaguer, i a mitjan segle XVII només hi residien un o dos monjos per atendre l'edifici, que ja amenaçava ruïna. El final de la dependència de Poblet es produeix el 1700, any en què el noble Francesc Portolà de Balaguer comprà tot el conjunt.

Oscar
12 Marzo de 2023 21:51

Un sitio de los pokos que se puede ir a caminar desde balaguer que valga la pena ideal para jugar con niños al aire libre

Francesc
06 Octubre de 2022 7:43

Lloc emblemàtic però desconegut per a molts de la cultura i concretament de la poesia catalana fixada a centebars de murals de pedra. Llàstima que l'església medieval que resta del monestir femení no estigui del tot restaurada.

XAVIER
01 Octubre de 2022 13:28

Antic monestir cistercenc amb història curiosa per a qui li interessi. Hi ha documentació.

Joan
07 Julio de 2022 22:26

Monestir molt ben cuidat, el seu entorn es pot passejar i també es pot visitar el monestir i es pot dinar

Joaquim
17 Junio de 2022 2:23

Indret increïble a les afores de Balaguer. Recomanable la visita i si us agrada caminar, hi podeu arribar amb un camí des de Balaguer

Jordi
13 Septiembre de 2019 15:02

Aquest bell monestir cistercenc és el marc adient per a un cicle com el Juliol de Música i Poesia, cicle que té lloc cada mes de juliol entre l'església de Sant Domènec, al centre de Balaguer i seu del concert inaugural, com aquí a Les Franqueses, on s'hi fuen a terme el tres concerts següents. La foto pertany al darrer concert del cicle d'enguany, The Gourmets Vocal Quartet.

laura
17 Agosto de 2019 19:42

Situat en un entorn natural de bosc de Ribera, a, prop del Segre, es representatiu del que va ser el cister a la Noguera

Maria
05 Agosto de 2019 4:33

Bonic Monestir Cistercenc, restaurat. Situat a l horta d avall de Balaguer, aprop del riu Segre, convida a fer una bona caminada!

Agregar una opinion